Klushuis is absoluut geen taboe

Onlangs hadden we het al over mensen die liever thuis blijven en klussen dan op vakantie gaan. Nu blijkt uit onderzoek dat we sowieso niet vies zijn van klussen. Of beter gezegd: een klushuis. Zo’n 61 procent zegt geen nee tegen een woning met wat werk.

Praktische kennis

De bereidheid is volgens het onderzoek het grootst in de leeftijdscategorie 18 tot 29 jaar (84 procent), gevolgd door die van 30 tot 39 jaar (79 procent). Bij de 50- tot 59-jarigen is het nog altijd 61 procent, maar daarna kukelt de bereidheid fors naar beneden tot 35 procent. Gemiddeld blijft het steken op 61 procent en dat is best veel. Zeker omdat bijna de helft (46 procent) van de 1.022 ondervraagden aangeeft zelf onvoldoende praktische kennis te hebben op dit gebied. Uitbesteden van sommige werkzaamheden, zoals een vloer leggen of schilderen, is voor 49 procent van de geïnterviewden dan ook de beste oplossing.

Financiële tekorten

Uit het onderzoek, gepubliceerd op Vastgoedactueel.nl en uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van Offerteadviseur, blijkt verder dat 38 procent van de Nederlanders onderhoud uitstelt vanwege financiële tekorten. Ook zegt maar liefst 73 procent ooit wel eens geschrokken te zijn van de kosten van een verbouwing. Wat overigens niks zegt over de kwaliteit van het werk van een bouwvakker of klusjesman: 59 procent zegt nooit een slechte ervaring te hebben gehad en ook over de tarieven is men mild, want 43 procent vindt het uurloon rechtvaardig.

Afstruinen

Kun je die kosten niet dragen en heb je één linker- en één rechterhand, dan is zelf aan de slag gaan zeer prijsvriendelijk. Het kost misschien meer tijd en spierpijn, maar het kan zeker leuk zijn om aan je nieuwe huis te werken. Bovendien kun je het op die manier pas echt helemaal op eigen smaak maken. En heb je hulp of inspiratie nodig, dan is internet afstruinen op goede instructiefilmpjes een mooie oplossing. Zin gekregen in een klushuis? Kom dan gerust langs bij de Garantiemakelaar, want ook die weten wij geregeld te vinden.